mandag 11. februar 2013

VANILJE-BOLLEBAKING

Fastelavns-søndagen opprant og jeg skulle for én gangs skyld være flink mamma og bake fastelavnsboller. Her skulle det ikke bare bli vanlige fastelavnsboller nei! Her skulle det tas igjen for alle de åra jeg ikke hadde vært flink mamma og slo like godt til med saftige vaniljeboller med kesam. Forøvrig en oppskrift datteren til ei venninne av meg har på mat-bloggen sin. 

Det er noen år siden jeg har bakt boller og vaniljeboller har jeg aldri prøvd meg på.

Satte i gang samtidig som jeg sang: "Å, du strever så for dine små du. Du har tusen ting å tenke på du."
En sang som min mor syntes passet på meg når jeg stullet og stelte med dukkene mine.

Melet kom fram, sukkeret likeså. Hvor i all verden skulle jeg bake ut deigen?
Vi har nemlig et tre-bord malt i grønn farge. Det er bare dét at når vi skulle bake til jul ble det sånne grønne flekker på deigen. Hvor kom dét ifra tro?

Fargen er det ikke noe i veien med, men det smaker kanskje så godt av treflass? Hmmm.... Kanskje det ikke smaker noenting i det hele tatt? Men og det er et stort MEN: Hva skal vi svare hvis noen lurer på hva det grønne i kakene er? Konditorfarge? I ALLE julekakene? Ja, hvorfor ikke? Er det noe galt med grønn farge da? Det er vel bare tegn på kreativitet det vel?

Du synes ikke det? Nei, det syntes ikke vi heller. Derfor valgte vi å hive deigen og lage ny.

Nå baker vi rett og slett alt ut på stekebrettet. Litt upraktisk kanskje da vi bare har ett stekebrett å steke kakene på foruten langpanna da, men jeg synes bunnen er så tykk på den at jeg ikke er sikker på om småkaker blir ordentlig stekt på undersiden.

Derfor bruker vi altså stekebrettet både til utbaking og steking.

Det går så fint så. Det som ikke gikk så greitt var bollebakinga. Ikke med vaniljekrem INNI i hvert fall.

Så på God Morgen Norge her om dagen (som den morgenfuglen jeg er) og der stod jammen Aleksander Rybak sammen med kokke-Wenche og bakte vaniljeboller. 
Skal jammen si han strevde med å få vaniljekremen inni bollene. "Ja ja", tenkte jeg. Han er jo ikke så gammel i gamet enda. Ikke i kokke-gamet i hvert fall...  Han har jo ikke så mye erfaring han, stakkars. Ikke rart han sliter. Men én ting likte jeg og det var når han sa: "Jeg  bare vaske hender. Det har jeg lært av min mor!"
Flott sagt, Aleksander! Der ble du min sjelevenn! Sånne gutter skal moder Norge ha! Jenter óg for den saks skyld.
Leser barna mine dette kjenner de seg godt igjen. Det evige maset om vasking av hender. Det kommer de til å "høre" når jeg er borte fra jordens overflate også. "Har du vaska henda dine nå da"? "Husk å vask hender da, gutten min"!

Gikk så iherdig igang med bakinga. Når deigen stod til heving satte jeg igang med vaniljekremen. Nå skal jeg innrømme at jeg hadde tenkt å kjøpe ferdig vaniljekrem i butikken, men det var ikke mer igjen. Ikke fløte heller for den saks skyld. Tydeligvis var det flere som hadde tenkt å bake boller til fastelavn. Mange skulle nok sikkert ha krem inni også. Det er godt det. Hvorfor laget jeg ikke dét i steden? Sikkert fordi de ikke hadde mer fløte igjen. Egentlig var det fordi jeg i utgangspunktet hadde bestemt meg for at jeg skulle prøve bollene til Lene for de så utrolig fristende ut på bildet på bloggen hennes.

Lene lager vaniljekremen fra bunnen av med ordentlige vaniljestenger med frø i. Jeg kjøpte sånne jeg også som den ordentlige husmoren jeg er....

Tenkte bare at hvis tiden ble knapp så var det jo lurt å ha ferdig vaniljekrem i bakhånd som en plan B kan du si, men når de ikke hadde mer igjen av den så kjøpte jeg to poser med vaniljesaus. Denne kan du bare ha litt mindre melk i så blir det krem i steden. Prøvde å lese bak på posen i butikken, men hadde glemt brillene hjemme. Syntes jeg så ordet "fløte" og det var de jo utsolgt for. Fikk øye på en ungdom i butikken. Ei jente som nesten er min nabo. Går i hvert fall forbi der de bor med bikkja hver dag. Hun kunne fortelle meg at det gikk fint uten fløte. Den skulle man ha i hvis man skulle lage bløtkake med vaniljekrem i. 

Det var jo fint. Så lettvint. Uten koking óg. Dette skulle gå bra...

Problemene oppstod da jeg skulle ha vaniljekremen INNI bollene. Hadde Aleksander Rybak problemer så var det bare en bagatell i forhold! Han slet jo stort sett bare med den første. Det gikk i hvert fall bedre etterhvert.
"Det går bedre og bedre dag for dag" osv... Det gikk ikke bedre bolle etter bolle. Ikke for meg i hvert fall. 

Til slutt prata jeg med vaniljekremen. "Vær så snill!  Ikke tyt ut nå!  Bli inni bolla"!  Det er om å gjøre å være rask! Brett igjen bolla så fort du kan! Fortere enn lysets hastighet! Fortere enn du kan blunke for det må du i hvert fall ikke ta deg tid til hvis den hersens kremen ikke skal TYTE UT!

Til slutt kapitulerte jeg. Kremen vant! "Den er grei", sa jeg. "Du skal få vilja di".  Om du ikke vil ligge INNI så skal du i hvert fall ligge UTENPÅ! Vi kom til et kompromiss. Vaniljekremen skulle slippe å være innestengt. Den skulle få skinne gult som sola utenpå så alle kunne se dens gyldne farge! Nå kom den til sin rett. At jeg ikke hadde forstått dette tidligere. Den ville bare bli sett!  ;)




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar